Корабель Cygnus пристикувався до МКС, на орбіту його доставила ракета-носій «Антарес», перша ступінь якої виготовлена в Україні

Новини
Пристикування корбаля Cygnus до МКС Фото: Twitter International Space Station

Автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus пристикувався до Міжнародної космічної станції та доставив для неї 3629 кг корисного вантажу NASA. Корабель на орбіту був запущений 20 лютого ракетою-носієм «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої розробили та виготовили в Україні.

Про успішне пристикування Cygnus до МКС повідомляє NASA.

Після наближення до МКС корабель Cygnus був захоплений роботизованою рукою Canadarm2 та приєднаний до станції.

Як повідомляє Державне космічне агентство України, 20 лютого о 19:36 за київським часом із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся успішний пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». Це був перший пуск «Антаресу» у 2021 році.

Старт ракети-носія «Антарес», 20.02.2021 Фото: Twitter International Space Station

Підготовка PH «Антарес», її випробування та пуск проведені за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». З території Конструкторського бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювалася технічна підтримка пуску, приймання та оброблення телеметричної інформації.

Ракета-носій вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого близько 3629 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції – провізія та речі для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп’ютери та комплектуючі, кубсати.

РН «Антарес» складається з двох ступенів і космічного вантажного корабля Cygnus (третій ступінь). Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн. Головний розробник ракети-носія – американська корпорація Northrop Grumman.

Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 14 разів, 13 з них – успішно.

Як зазначають в Держагенстві, проект «Антарес» – вдалий приклад кооперації підприємств космічної галузі України в міжнародних космічних проектах, успішної діяльності на світовому космічному ринку.

Нагадаємо:

  • 16 листопада 2020 року компанія SpaceX в рамках комерційної програми пілотованих польотів NASA вивела на орбіту Землі пілотований космічний корабель Crew Dragon-1, який доставив на Міжнародну космічну станцію (МКС) трьох американських і одного японського астронавта.