Резніков про можливе позбавлення громадянства за паспорт РФ: Донбас і Крим – це окрема дискусія

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Процедура можливого позбавлення українського громадянства за добровільне набуття громадянства Росії, яка пропонується у зареєстрованому у Раді законопроєкті про внесення змін до закону про громадянство України, не має застосовуватись до мешканців окупованих Криму і Донбасу, бо вони вимушені отримувати паспорти РФ для виживання. Це предмет окремої дискусії, який має бути внормований у законі про державну політику перехідного періоду.

Про це 28 липнгя заявив віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Ставити питання сьогодні про те, що переважна більшість людей, які отримали громадянство РФ, перебуваючи в окупації, не означає, що вони це зробили добровільно. Багато з них роблять це під примусом, це їхня стратегія виживання. Тому якраз питання ставлення до другого громадянства, яке набуто під час перебування в якості заручника, – це предмет окремої розмови, дискусії, які ми, зокрема, хочемо якраз внормувати в законі про перехідний період», – сказав Резніков.

Як повідомлялось, 23 липня 2021 року у Верховній Раді зареєстрували проєкт закону№5822 про внесення змін до закону «Про громадянство України» щодо автоматичної втрати громадянства у разі добровільного отримання паспорту РФ.

За інформацією Резнікова, законопроект «Про державну політику перехідного періоду» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також півострова Крим планується до розгляду Верховною Радою восени 2021 року.

Нагадаємо:

  • У вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після анексії Криму жителям півострова було видано понад 2 мільйони російських паспортів.
  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • 2 травня 2021 року у МВД Росії повідомили, що за два роки майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку.
  • Президент України Володимир Зеленський вважає роздачу російських паспортів жителям ОРДЛО першим кроком Росії до анексії тимчасово окупованих територій Донбасу.