Апеляційний суд у Сочі залишив у силі «вирок» Чубарову

Новини
Рефат Чубаров і Микола Полозов Фото: Facebook Николай Полозов

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в Сочі (РФ) заочно розглянув апеляційну заяву звинувачення і захисту на «вирок» голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Позбавлення волі строком на 6 років залишилося в силі. Адвокат Микола Полозов був відсторонений судом від захисту і брав участь в якості слухача і заявника апеляції.

Про це повідомляє об’єднання Кримська солідарність.

Юрист звернув увагу, що якщо раніше сторона обвинувачення просила суд продовжити розмір покарання з 6 до 9 років і внести зміни в документи, складені з помилками (були переплутані імена потерпілих і номери аркушів справи в матеріалах експертизи), то сьогодні прокурор від збільшення терміну відмовилася.

Адвокат за призначенням наполягала на скасуванні вироку зовсім з причини порушення права на захист. Доводи захисту судом вислухані були, термін ув’язнення залишився без змін.

Раніше Микола Полозов був відсторонений від свого підзахисного в «Верховному суді Криму» «суддею» Віктором Васильєвим, так як прокурор вгледів протиріччя в позиціях Рефата Чубарова і Ахтема Чийгоза.

Захисник представляє інтереси обох підсудних і останній, крім іншого, є фігурантом кримінальної справи Чубарова, а також, за словами прокурора, вказував на його злочинну діяльність.

«Не зовсім зрозуміло звідки прокурор вигадала подібну маячню, оскільки в протоколі судового засідання детально записані свідчення Ахтема Чийгоза і там таких слів немає», – коментує відведення адвокат.

Полозов подав апеляційну скаргу на рішення «Верховного суду Криму» по Рефату Чубарову, так як КПК РФ дозволяє оскаржити судове рішення не тільки обвинуваченому та його захиснику, а й «іншій особі, чиї права і законні інтереси порушені винесеним судовому рішенням». На подив адвоката, його скарга була прийнята і йому навіть дозволили ознайомитися з повним обсягом кримінальної справи. Коли юрист попросив сочинський суд роз’яснити порядок його дій як заявника скарги, той відповів, що Полозов є слухачем і може бути усунений приставами, якщо буде порушувати порядок у залі.

Наступним етапом судового слухання є четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в Краснодарі, після чого при небажаному рішення буде звернення до ЄСПЛ.

«Ідеальний кейс для ЄСПЛ. В рамках нашої стратегії «збери і зафіксуй якомога більше порушень на кожній стадії» ми йдемо з перевиконанням плану», – сказав Полозов, звертаючи увагу на« придумування »позиції обвинуваченого прокурором і недопуск захисника за угодою в заочному процесі.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав юридично нікчемним «вирок» так званого «Верховного суду Криму», який заочно засудив його до шести років позбавлення волі за нібито «організацію масових заворушень» 26 лютого 2014 року під час мітингу біля Верховної ради АР Крим. Він впевнений, що тих, хто ініціював винесення цього «вироку» та продовжує переслідувати кримських татар та етнічних українців в окупованому Криму, чекає справедлива кара.

Як повідомлялось, 1 червня 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив голову Меджлісу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.