Чи можна переселенцям претендувати на адресну допомогу за наявності житла – роз’яснення правозахисників

Життя
пенсий
Фото: Главком

Адресну допомогу для переселенців запроваджено з 2014 року, однак питань, яких породжує порядок її призначення та виплати, з роками менше не стає. Власне сьогодні пропонуємо вам розібратися з тим, чи можна претендувати на адресну допомогу за наявності житла.

Як повідомляє «Юридичний порадник для переселенців», Постановою Кабміну від 01.10.2014 № 505 встановлено чіткий перелік підстав для відмови у призначенні адресної допомоги. Серед таких підстав – наявність у будь-кого з членів сім’ї ВПО у власності житлового приміщення або частини житлового приміщення, яке розташовано поза межами тимчасово окупованої території Донецької та Луганської області, АР Крим, населених пунктів на лінії розмежування.

Звертаємо увагу, що ключовим у цьому випадку є саме «власність». Так, згідно з Цивільним кодексом України право власності на нерухоме майно (будинок, квартиру, інше житлове приміщення, землю) виникає з моменту його державної реєстрації, яку здійснює нотаріус, державний реєстратор або інша уповноважена особа.

Це слід мати на увазі також у разі:

придбання недобудови;
початку приватного будівництва;
участі в інвестиційному будівництві.

У цих випадках право власності на такі об’єкти нерухомості, у т.ч. житлові, виникне лише після введення будинку в експлуатацію та здійснення державної реєстрації. До цього моменту зберігатиметься і право на отримання адресної допомоги, якщо, звісно, будуть відсутні інші обставини, які є підставою для відмови у її призначенні (наприклад, наявність депозиту понад встановлені норми).

Разом з тим маємо зазначити, що Постановою Кабміну від 01.10.2014 № 505 передбачено також окремі випадки, за яких наявність вже у власності у будь-кого з членів сім’ї ВПО житлового приміщення (його частини) не є перешкодою для отримання адресної допомоги. Це стосується випадків, коли:

таке житлове приміщення є непридатним для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану;

у складі сім’ї ВПО, яка претендує на адресну допомогу, є переселенці-військовослужбовці, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (крім осіб, які придбали житло за рахунок державних коштів після початку проведення АТО).

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, для чого переселенці мають отримувати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО), які переваги вона надає, та чи можна від неї відмовитись, якщо громадянин, що переселився з окупованої території Донбасу або Криму, не має потреби у її використанні.
  • Правозахисниця розповіла, що таке довідка ВПЛ, як і для чого її потрібно отримувати переселенцям.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.
  • З 5 жовтня в мобільному додатку «Дія» повноцінно запрацювала електронна довідка ВПО, якою можна користуватись нарівні з паперовою або замість неї.