НАТО визнало Україну країною-аспірантом

Новини
Фото: nato.int

НАТО наділило Україну статусом країни-аспіранта, визнавши її прагнення до набуття повноцінного членства в Північноатлантичному альянсі.

Про це повідомляє офіційний сайт організації в розділі, присвяченому розширенню НАТО, передає Центр журналістських розслідувань.

«В даний час чотири країни-партнера заявили про своє прагнення (aspirations) до членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія і Україна», – йдеться в повідомленні.

Там же пояснюється, що країни-аспіранти (Aspirant country) – це країни, які задекларували свої прагнення до вступу в НАТО.

«Країни, які задекларували інтерес в приєднанні до Альянсу, спочатку отримують запрошення приєднатися до Інтенсифікованого діалогу з НАТО за їх прагнення до членства і пов’язаними з цим реформами», – наголошується в поясненні.

Країни-аспіранти можуть бути запрошені для участі в розробці плану дій щодо членства (ПДЧ) для підготовки до потенційного членства та демонстрації їх здатності виконувати зобов’язання щодо можливого майбутнього членства в організації. Участь в ПДЧ не гарантує членства в НАТО, але це є основним механізмом підготовки.

«Двері НАТО залишаються відкритими для будь-якої європейської країни, яка здатна взяти на себе зобов’язання членства і сприяти безпеці на євроатлантичному просторі. З 1949 року членство в НАТО зросло з 12 до 29 країн, пройшовши сім етапів розширення», – вказали в Альянсі.

У повідомленні також нагадується, що на саміті в Бухаресті в 2008 році країни-члени організації погодилися, що Грузія і Україна стануть членами НАТО в майбутньому.

Нагадаємо, 8 червня Верховна Рада ухвалила закон №6470 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України», який визначає основою зовнішньої політики України поглиблення співпраці з НАТО з метою набуття в перспективі членства в Північноатлантичному альянсі. 6 липня президент Петро Порошенко його підписав. 9 липня закон набрав чинності.

10 липня Петро Порошенко заявив, що наразі Україна не подаватиме заявку на вступ до НАТО. Водночас, за його словами, вступ до НАТО є пріоритетним питання в політиці. Україна має зосередитися на проведенні важливих реформ, щоб відповідати стандартам країн-членів НАТО.

7 листопада 2017 року генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс підтримує прагнення України отримати повноцінне членство в організації.

6 січня 2018 року президент Петро Порошенко заявив, що членство України в Євросоюзі і вступ в НАТО залишається стратегічною метою країни, але це перспектива не 2018 року.