Олег Сенцов припинив голодування – омбудсмен України

Новини
Олег Сенцов 9.08.2018 Фото: Facebook

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що незаконно засуджений в РФ український режисер, кримчанин Олег Сенцов у п’ятницю, 5 жовтня, припинив голодування, яке розпочав 14 травня в колонії Лабитнангі з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів з російських в’язниць. Омбудсмен вимагає від РФ допустити її до Сенцова.

Про це омбудсмен України повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Олег Сенцов припинив голодування. Це означає, що він у критичному стані, практично за межею. В РФ виключно словесно, без медичних довідок запевняли, що стан його здоров’я задовільний. Неправда. Вони б його тоді не «вмовляли» припинити голодування і постійно не тиснули б на політв’язня психологічно. З такими цілями, з такою силою волі, відданістю та щирою українською позицією людина не могла здатися», – написала Денісова.

Вона зазначила, що процес виходу з голодування «ще складніший і страшніший, аніж саме голодування». Денісова переконана, що в РФ не забезпечують Сенцову належний медичний супровід, оскільки і раніше вимагала надати йому висококваліфікованих спеціалістів, але Кремль цього не зробив.

«Закликаю РФ зберегти життя українця! Я вимагаю, щоб йому надали найкращих незалежних медичних спеціалістів, які проведуть його повний медичний огляд. Я хочу бачити висновок про стан здоров’я Олега Сенцова. Окрім цього, саме фахові спеціалісти-дієтологи мають розробити схему виходу з голодування. Цих лікарів ми можемо привезти з України чи Європи. Я вимагаю від РФ прискорити процес мого допуску до Олега Сенцова. Мені треба особисто пересвідчитися, що його життю зараз нічого не загрожує. Якщо треба, то я хоч сьогодні виїду до колонії в Лабитнангі», – наголосила омбудсмен України.

Вона додала, що зараз Сенцов зустрічається з адвокатом в колонії Лабитнангі.

Як повідомлялось, 5 жовтня у ФСВП РФ заявили, що Олег Сенцов припинив голодування, яке розпочав 14 травня. Одна підтвердження цієї інформації від адвокатів і рідних Сенцова небуло.

Нагадаємо, 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів, які перебувають в Росії.

14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз. Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.

18 версня Комісар ЄС з питань юстиції Вєра Юрова звернулася до міністра юстиції РФ Олександра Коновалова з закликом негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова.

28 вересня Олега Сенцова вивозили з колонії в Лабитнангі в міську лікарню для «обстеження», за результатами якого йому «проведена корекція лікування». Управління ФСВП РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу опублікувало фотографію Сенцова під час обстеження. Українець на ній виглядає дуже худим і виснаженим.

Адвокат Дмитро Дінзє повідомив, що Олег Сенцов страждає серцевою недостатністю і ревматизмом.

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова