Російський паспорт у капітана «Норду» вилучили ще навесні 2018 року – прокуратура АРК

Новини
Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

Російський паспорт капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко, який, за інформацією російських ЗМІ, знаходиться в Криму, був вилучений навесні 2018 року.

Про це повідомив заступник прокурора Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Інформація про те, що він як би перетнув адмінкордон через КПВВ, або через будь-який інший пункт пропуску, за інформацією Держприкордонслужби не відповідає дійсності. Російський паспорт у нього був вилучений ще в квітні 2018 під час його затримання. Інших російських паспортів у нього не було і бути не могло», – сказав Поночовний.

За його словами, інформація про те, що Горбенко перетнув адмінкордон з Кримом саме через пункт пропуску «Чаплинка» також не відповідає дійсності.

Вранці 11 лютого російська «Комсомольська правда» опублікувала інтерв’ю з Володимиром Горбенко, який заявив, що повернувся до Керчі. Капітан стверджує, що виїхав до Криму через пункт пропуску «Чаплинка» де «пред’явив російський паспорт».

У Держприкордонслужбі України повідомили, що Горбенко не перетинав КПВВ на кордоні з РФ і адмінкордон з окупованим Кримом.

Раніше адвокат капітана «Норду» Максим Могильницький звернувся із заявою про зникнення свого підзахисного на материковій частині України.

Нагадаємо:

  • 30 січня 2019 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенко. Провадження відкрито за статтею 115 КК «Умисне вбивство» з додатковою кваліфікацією «безвісти зниклий».
  • Як повідомлялось, 25 березня 2018 року в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно було накладено арешт. 
  • 31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.
  • 4 жовтня прокуратура АРК скерувала до Апелляційного суду Києва обвинувальний акт відносно олодимира Горбенко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.
  • Справа була направлена на розгляд до Оболонського районного суду Києва. Вона мала розглядатися 1 лютого, але Горбенко на засідання не з’явився.