РФ представила суду ООН в Гаазі аргументи дворічної давнини і намагається затягнути процес – Зеркаль

Новини
Заступник міністра закордонних справ Україньы Олена Зеркаль, Гаага, 03.06.2019 Фото: Youtube Ukrinform TV

Росія представила у Міжнародному суді ООН у справі за позовом України аргументи, які не відрізняються від тих, що були два роки тому. РФ всіма засобами намагається затягнути судовий процес.

Про це заявила журналістам в Гаазі заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль після засідання Суду в понеділок, 3 червня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію видання «Європейська правда».

«Сьогодні ми почули російську позицію і в принципі нічого нового у порівнянні з тим, що ми чули два роки тому. Вони тільки розширили свою презентацію, а решта була очікуваним», – сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що таким чином Росія намагається затягнути судовий розгляд.

«Суд має визначитися ще раз, щоб росіяни це почули. Це типова їхня позиція, вони продовжують називати революцію «заколотом», продовжують розповідати про «громадянську війну». Нічого нового ми не почули», – вказала заступниця міністра.

«Це, дійсно, є затягуванням процесу, оскільки суду ще буде потрібен час на прийняття рішення – це до кінця року, а після цього росіянам буде надано ще 13 місяців на підготовку меморандуму. Тобто, все це робиться для того, щоб затягнути процес», – заявила Зеркаль.

У вівторок, 4 червня, Україна протягом трьох годин представлятиме свої контраргументи, потім відбудеться другий раунд виступів обох сторін.

Нагадаємо:

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • У квітні 2018 року Україна попросила Міжнародний суд ООН підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно до наказу МС ООН від 19 квітня 2017 року. 18 травня 2018 року Суд звернувся до РФ з вимогою надати інформацію про хід виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року в частині поновлення діяльності Меджлісу в окупованому Криму.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.