У Росії проходять акції на підтримку Навального, силовики затримують учасників протесту (трансляція)

Новини
Фото: Reuters

У Росії проходять мітинги і ходи на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, силовики жорстко затримують учасників акцій.

Пряму трансляцію протестів в російських містах веде Настоящее время.

Як свідчать дані «ОВД-Инфо», станом на 16:00 за московським часом (14:00 за Києвом), по всій Росії на акціях на підтримку Навального затримали 2119 осіб.

Найбільше затриманих в Москві – 520, в Санкт-Петербурзі – 242, в Красноярську – 194. Затримували людей також у Владивостоці, Пермі, Новокузнецьку, Самарі, Твері, Уфі, Іркутську, Сочі, Нижньому Новгороді, Петербурзі, Єкатеринбурзі, Томську, Магнітогорську , Челябінську, Тюмені та інших містах.

Фото: Reuters

Силовики діють жорстко, серед затриманих є підлітки, літні люди, журналісти і представники регіональних штабів Навального. При цьому учасники акцій і журналісти говорять, що людей затримують просто так, без пояснення причин.

Фото: Reuters

31 січня прихильники Навального вже другі вихідні поспіль проводять акції протесту по всій Росії. Його команда анонсувала мітинги в 142 містах. Ще десятки акцій солідарності пройдуть за кордоном. У Москві і Петербурзі через перекриття центральних вулиць протестувальникам запропонували змінити маршрути походів. У регіонах найбільш масові ходи відбулися в Новосибірську і Єкатеринбурзі. Влада оголосила мітинги незаконними.

Як повідомлялось, 17 січня 2021 року Олексій Навальний повернувся з Німеччини, де він лікувався після отруєння, в Росію. Його затримали прямо на паспортному контролі в московському аеропорту Шереметьєво. 18 січня Хімкинський міський суд в Москві заарештував російського опозиційного політика на 30 діб.

19 січня 2021 року на YouTube-каналі Фонду боротьби з корупцією був опублікований фільм-розслідування Олексія Навального «Палац для Путіна. Історія найбільшої хабара». Двогодинне відео ФБК розповідає про палац, який будується і утримується в тому числі за рахунок держкомпаній «Роснефть» і «Транснефть», очолюваних двома найближчими друзями Володимира Путіна – Ігорем Сечіним і Миколою Токарєвим. У розслідуванні також згадуються розташовані в околицях палацу виноградники загальною площею близько 300 га, а також виноробня «Дивноморье» і винзавод «Старий Прованс». Всі ці активи автори розслідування пов’язують з Путіним, хоча власниками їх числяться різні приватні компанії.

25 січня 2021 роу президент РФ Володимир Путін заявив, що нічого з того, що в розслідуванні ФБК вказано в якості його власності «ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і ніколи не належало».

Нагадаємо:

  • З 22 серпня 2020 року Навальний знаходився в Німеччині, де проходив реабілітацію після отруєння – 20 серпня політику стало погано в літаку під час польоту з Томська в Москву. Лайнер приземлився в Омську, де засновника Фонду боротьби з корупцією в стані коми відправили в реанімацію.
  • Клініка Charité в Берліні, куди Навальний був пізніше доставлений на лікування, підтвердила, що 44-річний опозиціонер був отруєний хімічною речовиною. Лабораторії Франції, Швеції та Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили наявність отрути «Новачок» в аналізах Навального. Речовина, за даними британської влади, використовувалося під час замаху в Солсбері в 2018 році на російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочка.
  • У спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel журналісти прийшли до висновку, що за отруєнням Навального може стояти група з восьми оперативників, пов’язаних з Інститутом криміналістики ФСБ (НДІ №2). Аналіз авіаперельотів цих співробітників ФСБ, а також даних білінгу їх телефонних розмов показав, що вони стежили за Навальним з 2017 року, коли він заявив про плани щодо висунення на пост президента РФ, а також в 2020 році зробили як мінімум ще одну невдалу спробу отруєння політика.