Росія у ТКГ вимагає замінити Третьякову в українській делегації на Медведчука

Новини
Володимир Путін і Віктор Медведчук в Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі Фото: kremlin.ru

Російська сторона вимагає замінити представника України у робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи, нардепа від «Слуги народу» Галину Третьякову на народного депутата від ОПЗЖ, кума президента РФ Віктора Медведчука, який перебуває під домашнім арештом та підозрюється українськими правоохоронцями у держзраді.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook Сергій Гармаш, представник української делегації у ТКГ, за підсумками її засідання 27 жовтня.

«Російська сторона знову фактично заблокувала усі питання гуманітарної підгрупи. Тепер вони вже диктують нам, кого включати до нашої делегації. Точніше, вимагають прибрати з неї офіційного представника України Галину Третьякову та замінити її на Медведчука. Бажають мати справу лише з кумом Путіна», – написав Гармаш.

За його словами, під час переговорів озвучувалася навіть ідея в односторонньому порядку віддати трьох жінок, які утримуються в ОРДЛО, Україні, але тільки «в особі Медведчука».

«Україна в особі кума Путіна – це цікавий образ… Звичайно, ніхто не диктуватиме Україні, кого їй включати до складу своєї делегації», – додав Гармаш.

На його думку, насправді Росія та підконтрольні їй представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» не можуть «вигадати розумних причин, які пояснюють невиконання рішень нормандського квартету про обмін полоненими та відкриття КПВВ у Щасті та Золотому». «Тому висувають абсолютно абсурдні, від початку нездійсненні вимоги, щоб заблокувати роботу підгрупи», – зазначив представник України.

Як пише сайт «ОстроВ» з посиланням на сепаратистські ЗМІ, 26 жовтня особи, які називають себе «представниками ДНР та ЛНР» у гуманітарній підгрупі ТКГ зажадали від України повернути в переговорний процес підозрюваного у державній зраді голову політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука.

«З огляду на ситуацію, що склалася в гуманітарній групі, «ДНР» і «ЛНР» виступили з вимогою до української сторони вивести Галину Третьякову з переговорного процесу, замінивши її професійним та договороспроможним представником. Найбільш прийнятною на цю позицію ми вважаємо кандидатуру політичного та громадського діяча Віктора Медведчука, який має успішний досвід роботи на Мінському майданчику та проведення обміну утримуваними особами», – заявила так звана «омбудсмен ДНР» Дар’я Морозова.

Як повідомлялося, 8 жовтня 2021 року Віктору Медведчуку повідомили нову підозру в держзраді і сприянні діяльності терористичної організації через причетність до незаконної поставки вугілля з ОРДЛО в 2014-2015 роках. Генеральний прокурор Ірина Венедиктова заявила, що прокуратура проситиме суд обрати для Медведчука запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 1 млрд грн.

12 жовтня 2021 року Печерський райсуд Києва відправив Віктора Медведчука під домашній арешт до 7 грудня у справі за підозрою у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року Генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні.
  • Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 9 липня 2021 року Печерський районний суд Києва продовжив до 7 вересня запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку.
  • 20 серпня 2021 року було завершено розслідування справи за підозрою Віктора Медведчука та Тараса Козака у державній зраді та розкраданні національних цінностей. З цього дня матеріали провадження відкриті для сторони захисту.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».