Війна росії проти України: хроніка 23 травня

Новини
война

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

В Інгушетії підтвердили знищення в Україні племінника заступника міністра оборони рф Шойгу

В Інгушетії підтвердили знищення в Україні племінника заступника міністра оборони рф Сергія Шойгу Юнус-Бека Євкурова командира десантно-штурмової роти військ рф Адама Хамхоєва, якого під час бою знищили українські захисники в ніч на 21 травня.

Окупований рф південь України. Огляд подій за 23 травня

Огляд найважливіших новин за понеділок, 23 травня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Окупанти створили у Херсонській і Запорізькій областях 19 «комендатур» – Генштаб ЗСУ

На окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей росіяни створили 19 «комендатур».

В окупованому Мелітополі українські партизани знову підірвали залізничну колію

Опівдні в окупованому Мелітополі  пролунав вибух в районі місцевого м’ясокомбінату. Місцеві мешканці повідомляють про підрив залізничної колії партизанами. 

В Україні знищено племінника пораненого російського генерала Мурадова, дядько просив знайти хоча б одну кістку родича

Українські захисники під час бою знищили племінника заступника командувача військ Південного військового округу рф генерал-лейтенанта Рустама Мурадова Салмана Сулейманова. Сам генерал-лейтенант Мурадов у цей час перебував у шпиталі після поранення, отриманого в Україні. Коли йому повідомили про смерть племінника, Мурадов попросив знайти хоча б одну кістку, щоб його можна було поховати.

В Україні знищено племінника одного з російських воєначальників

Українські захисники під час бою знищили племінника заступника командувача військ Південного військового округу рф генерал-лейтенанта Рустама Мурадова Салмана Сулейманова.

У квітні рф вивезла з портів у Чорному та Азовському морях нафти на $7,4 млрд, стільки коштують 1090 крилатих ракет «Калібр»

У квітні росія вивезла з портів у Чорному та Азовському морях нафти на $7,4 млрд, стільки коштують 1090 крилатих ракет «Калібр».

У Мелітополі окупанти викрали ексдепутата обласної ради за «підозрою» у причетності до партизанського руху

В окупованому Мелітополі російські спецслужби викрали колишнього депутата Запорізької обласної ради Валерія Горбаня, його підозрюють” у причетності до  партизанського руху. Раніше Валерій Горбань був помічником нардепа Євгена Балицького, який нині призначений окупантами  «заступником голови військово-цивільної адміністрації Запорізької області».  

Роздягли, знущались та били: Маріуполь почали патрулювати «кадирівці» – Андрющенко

Маріуполь почали патрулювати «кадирівці». Окупанти не тільки запровадили нову пропускну систему та облаштували блокпости. Вони знущаються з українців.

В Україні російський військовий Вадим Шишимарін засуджений до довічного ув’язнення за вбивство цивільного

В Україні російський військовий Вадим Шишимарін засуджений до довічного ув’язнення за вбивство цивільного на Сумщині. 23 травня рішення виніс Солом’янський суд Києва.

Російські окупанти пограбували офіс БО «Інша» в Херсоні і вдерлися до ромського молодіжного центру в Каховці

Російські окупанти вдерлися до офісу благодійної організації «Інша» в Херсоні та винесли звідти майже всю техніку. Активісти також повідомляють про зникнення одного з волонтерів.

СБУ опублікувала відео з Медведчуком, який дає свідчення на Порошенка

Кум Володимира Путіна, нардеп Віктор Медведчук, якого підозрюють у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива. Затриманий Службою безпеки України Віктор Медведчук дав свідчення проти Петра Порошенка.

На Херсонщині вийшла з берегів річка Конка. Ймовірно, через скидання окупантами води з Каховського водосховища

Жителі Херсона стверджують, що такого підтоплення раніше ніколи не було і пов’язують це з безконтрольним скидом води на захопленій російськими військовими Каховській ГЕС.

Звернення Меджлісу до жителів окупованих частин Херсонської та Запорізької областей

росія вночі завдала ракетних ударів по різних областях України

У ніч на 23 травня російські війська завдали нових ракетних ударів по різних областях України.

рф вже зазнала втрат на війні в Україні, як СРСР в Афганістані за 9 років – розвідка Британії

Кількість загиблих російських військових на війні в Україні, ймовірно, є такою самою, як у Радянського Союзу за час його дев’ятирічної війни в Афганістані. Станом на ранок 23 травня втрати особового складу російських окупантів на території України становлять близько 29 200 осіб. 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.05

07:55 Institute for the Study of War: Российские войска, вероятно, готовятся возобновить наступление на южном направлении