Выборы Путина на ВОТ, уничтожение танкера «Механик Погодин» и нелегкая судьба крымского пропагандиста Жмуцкого: обзор событий за неделю

Юг

Обзор важнейших новостей за неделю, 11 – 17 марта 2024 года, на временно оккупированных российскими войсками территориях Херсонской, Запорожской областей Украины и Крыма.

Херсонська область

Російські загарбники вивезли близько 20 тисяч викрадених ними пенсійних особових справ з Каховки до окупаційної «столиці» Херсонщини – Генічеська. Місяцем раніше вони вивезли весь пенсійний архів з Нової Каховки. До цього злочину причетна 67-річна колаборантка Людмила Мала, яка очолює на Херсонщині окупаційне відділення фонду пенсійного і соціального страхування.

***

Знищення у районі Кінбурської коси 11 березня російського танкера “Механик Погодин”, на якому знаходився пункт управління російських окупантів, здійснене у повній відповідності до норм міжнародного гуманітарного права.

***

Слідчі Бериславського районного відділу Національної поліції встановили, хто був першим головою окупаційної адміністрації села Бургунка Тягинської сільської громади на звільненій правобережній частині Херсонщини. Місцева мешканка Ніна Наконечна встигла побути на цій «посаді» менше двох місяців, але за це вона може сісти на 10 років за ґрати з конфіскацією майна.

***

Олександр Шевченко, депутат Новокаховської міської ради від президентської партії «Слуга народу» отримав 13 березня заочну підозру Херсонської обласної прокуратури в колабораційній діяльності. Про його роботу на окупантів ЦЖР писав неодноразово. Шевченко може сісти за ґрати на 10 років з конфіскацією майна.

***

62-річний Олександр Черніков, який багато років працював чиновником у Херсоні, визнаний винним у державній зраді і колабораційній діяльності. Його заочно засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

***

У тимчасово окупованій Каховській міській громаді на Херсонщині до 27 квітня готуються перейменувати понад 50 вулиць і провулків. Також тут мають прийняти рішення щодо демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків, що містять символіку російських окупантів. Це – вимога Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Повний перелік усіх об’єктів має скласти створена в громаді робоча група.

***

Ввечері 14 березня в Каховці на Херсонщині російські окупанти вдерлися до будинку місцевого мешканця, 40-річного Олександра Герчаковського і вивезли його в невідомому напрямку.

Житель Каховки Олександр Герчаковський з донькою. Фото з соцмереж

20-річний Руслан Алімханов з Волгограда, стрілець Росгвардії, знущався з незаконно позбавлених волі цивільних людей у сумновідомій херсонській катівні на вулиці Теплоенергетиків, 3. Одного з полонених за його участі забили до смерті. За скоєні злочини Національна поліція України 13 березня заочно повідомила йому підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

***

39-річний Степан Чопак, мешканець села Чорнобаївка Херсонського району працює на окупантів інспектором батальйону патрульно-постової служби окупаційного МВС Херсонщини. Незадовго до великої війни його притягали до відповідальності за керування машиною у стані сп’яніння. Також він має чималі борги в Україні.

***

Законна влада тимчасово окупованої Генічеської міської громади Херсонщини перейменувала сто вулиць і провулків. Це – вимога Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». 

***

СБУ встановила імена російських військовослужбовців, причетних до викрадень і катувань цивільних мешканців Миколаївської області. Це 44-річний Дєніс Ґлибін з Будьонновська і 29-річний Арсен Мамєдов з села Ніни Совєтського району – обидва зі Ставропольського краю. Вони підозрюються в порушенні законів та звичаїв війни.

***

49-річна Олена Лайтан з Херсона працювала начальницею управління адміністративно-господарської діяльності Митниці в Херсонській області, АР Крим і м. Севастополі і добровільно служила ворогу. Її звільнили лише на початку 2023 року. А 16 березня Державне бюро розслідувань заочно повідомило їй підозру в колабораційній діяльності.

Запорізька область

Слідчі Запорізького головного управління Національної поліції України розшукують свідків розстрілу російськими військовими двох автомобілів у Пологівському районі у березні 2022 року. Внаслідок обстрілу загинули двоє чоловіків – громадяни України та Афганістану.

***

Мешканця Бердянська Миколу Голубова, затриманого окупантами в листопаді 2023 року через заклики в соцмережах знищувати військових РФ та схвальні відгуки про полк “Азов”, внесено до “переліку терористів і екстремістів” Федеральної служби з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг).

***

Вранці 12 березня у тимчасово окупованому Бердянську працювало вороже ППО і стався гучний вибух.  Офіційного підтвердження завданих у цьому районі ударів від Генштабу ЗСУ наразі  немає, а окупаційна адміністрація  заявляє про «планову утилізацію боєприпасів”. 

***

Росіяни використовують релігію як додатковий спосіб контролю та важіль тиску на мешканців окупованих територій. Синод російської православної церкви призначив управляти парафіями і монастирями на ТОТ Запорізької області єпископа з Чувашії, спадкового військового, який закінчив військово-медичну академію.

***

Оперативники ФСБ, Росгвардія та воєнна поліція окупантів помітно активізували контрдиверсійну роботу в містах і селах тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та у Криму.

***

Росіяни вчергове порушують міжнародне право – незаконно організували на ТОТ вибори президента РФ. Щоб якимось чином легітимізувати “волевиявлення”, імітують широку міжнародну підтримку, використовуючи для цього іноземців з симпатіями до РФ у якості “міжнародних спостерігачів”. На ТОТ Запорізької області заїхали “спостерігачі” з Італії, Франції, Сербії та Уругвая. 

“Міжнародні спостерігачі” разгом з головою окупаційного виборчому Запорізької області на виборах, незаконно організованих на ТОТ. Зліва направо: Піно Адоне Оддоне, Горан Шимпрага, Хуліо Фаравеллі, Горан Петронієвіч, Арно Девеле, Люсьєн Серіз, Томас Рьопер, Паскуале Салатіно, Матьєз Фаравеллі. Фото: скрін з відео ТАСС

АР Крим та м.Севастополь

Делегата Курултаю кримськотатарського народу, культуролога Едема Дудакова відвезли до управління ФСБ РФ в окупованому Сімферополі. Раніше російські силовики провели обшук в його будинку.

***

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишньої української спортсменки з Криму, яка публічно підтримує збройну агресію РФ проти України та організовує збори коштів для армії ворога. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це колишня спортсменка збірної України, а тепер – членкиня збірної Росії, сумоїстка Ольга Давидко, яка організувала в окупованому Криму проєкт допомоги «бійцям СВО» «Разом ми сила».

Ольга Давидко, спортсменка-колаборантка з Криму Фото: телеканал «Крым 24»

У Тверському районному суді Москви 11 березня зареєстровані справи стосовно ексочільника «Ленфільму» Фьодора Щєрбакова та кримського журналіста-колаборанта Дмитра Жмуцького. Обидва обвинувачуються у вимаганні грошей в особливо великому розмірі, засідання щодо обрання запобіжного заходу призначене на 20 березня. МВС РФ оголосило їх у розшук і вимагає заочно арештувати.

Дмитро Жмуцький у Батумі, Грузія, січень 2024 року Фото: Facebook

«Суддя» незаконно створеного окупантами «Верховного суду Республіки Крим» Олексій Корбут отримав від СБУ повідомлення про підозру у колабораційній діяльності.

***

Крайова Рада Українців Криму закликає не визнавати вибори Путіна і посилити санкції щодо Росії.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 7 березня 2024 року.

У цьому випуску розповімо, як на окупованій частині Запорізької області російські загарбники продовжують активно будувати і нову залізницю, і альтернативні автомобільні дороги до Криму. Як їм це вдається? Подробиці у матеріалі Сергія Старушка.

***

Інтерв’ю з Петром Андрющенком, радником мера Маріуполя. Про будівельну активність окупантів, перспективи їхніх проектів, а також використання ними захоплених портів і флоту в Маріуполі і Бердянську.

***

Життя на вільному правому березі Херсонщини. Кореспондент ЦЖР Петро Коберник побував у населених пунктах, де відновлено усі до єдиного будинки, а також на станції Калініндорф, що розташована на межі Миколаївської та Херсонської областей та від якої лишилась тільки назва і руїни.