Суд в Москві не визнав, що структури «Ростеху» обдурили Siemens, поставивши турбіни в Крим

Новини
Фото: Reuters

Арбітражний суд Москви не знайшов доказів того, що ТОВ «Сіменс технології газових турбін» – дочірня компанія Siemens, була обманута структурами держкорпорації «Ростех» – ВАТ «ВО «Технопромекспорт» і ТОВ «ВО «Технопромекспорт», які незаконно перемістили до окупованого Крим німецькі турбіни в обхід санкцій Євросоюзу.

Про це з посиланням на ухвалу суду повідомляє агентство ТАСС, передає Центр журналістських розслідувань.

Siemens в суді заявляв, що при укладенні контракту «Технопромекспорти» обдурили постачальників і вирішили «під приводом реалізації проекту на Таманському півострові закупити необхідне обладнання і насправді використовувати його на території Криму».

«Позивачі за первісним позовом не довели, що «Сіменс технології газових турбін» мав неправильне уявлення про природу і предмет оспорюваного контракту. Доказів того, що відповідачі (ВАТ і ТОВ «ВО «Технопромекспорт» – ред.) навмисно створили у позивачів уявлення, що не відповідає дійсності про характер угоди, її умовах, особистості учасників, предмету, інших обставин, які вплинули на рішення «Сіменс технології газових турбін» укласти оспорюваний договір, в матеріалах справи не представлено», – йдеться в ухвалі суду.

Суд також не знайшов підстав і для задоволення зустрічного позову «Технопромекспорту», який оскаржував пункти контракту, які, на думку структури «Ростеху», «суперечать забороні на дії, що завдають шкоди суверенітету РФ, принципоуєдності економічного простору і вільного переміщення товарів на території РФ, що не відповідає основам Конституції РФ». Йдеться про пункти, які, за заявою Siemens, були включені в контракт з метою уникнути порушення санкцій Євросоюзу.

Як повідомлялось, 14 грудня 2017 року Арбітражний суд Москви відмовив у задоволенні позову концерну Siemens до ВАТ «ВО «Технопромекспорт» і ТОВ «ВО «Технопромекспорт» – «дочок» держкорпорації «Ростех» – про повернення німецьких турбін, незаконно переміщених в окупований Крим в обхід санкцій Євросоюзу.

У той же час заступник глави Міненерго РФ Андрій Черезов повідомив журналістам, що дві турбіни на двох споруджуваних ТЕС в Криму вже змонтовані, ще 2 – будуть встановлені до 2018 року. За його словами, обладнання буде обслуговувати компанія «Технопромекспорт».

У Siemens раніше заявляли, що обладнання, яке пройшло монтаж, втратить свою вартість, і просили про забезпечувальні заходи за позовами – але суд в цих заходах відмовив. Турбіни оцінювалися в суму близько 150 млн. євро.

Фото: Siemens Pressebild

Нагадаємо, 21 липня 2017 року Siemens підтвердив незаконне переміщення чотирьох своїх газових турбін, призначених для проекту в Тамані, на територію окупованого Криму і заявив про призупинку поставок генеруючого обладнання за діючими контрактами з держкомпаніями РФ. Концерн заявив про вихід зі складу ЗАТ «Интеравтоматика», яка задіяна в установці турбін на ТЕС в Криму.

28 липня «Технопромекспорт» визнав, що поставив у окупований Крим газові турбіни Siemens після їхньої «модернізації».

4 серпня Рада ЄС внесла до списку санкції, введених проти Росії, трьох росіян і три російські компанії, відповідальних за незаконну поставку газових турбін Siemens в окупований Крим.

8 вересня СП «Сіменс технології газових турбін» подало до Арбітражного суду Москви позов до двох структур держконцерну «Ростех» – ТОВ «ВО «Технопромекспорт» і ВАТ «ВО «Технопромекспорт», які, як вважають в Siemens, поставили її газові турбіни в обхід європейських санкцій до окупованого Криму.

16 жовтня ТОВ «Технопромекспорт» заявив в Арбітражному суді Москви зустрічний позов до Siemens, зажадавши визнати частково недійсним договір між «Сіменс технології газових турбін» і ВАТ «Технопромекспорт» на постачання турбін, які згодом були перевезені в Крим. 18 жовтня Арбітражний суд прийняв зустрічний позов дочок «Ростеху» до Siemens.

2 листопада, під час засідання Арбітражного суду Москви представник «Технопромекспорт» повідомив, що Siemens представив російській компанії перед засіданням суду письмові пояснення, згідно з якими газові турбіни були вироблені не спільним підприємством «Сіменс технології газових турбін», а німецькою Siemens AG.

13 листопада голова «Ростеха» Сергій Чемезов заявив, що «Технопромекспорт» не може повернутиSiemens турбіни з анексованого Криму, оскільки німецька компанія відмовилася викупити їх за запропоновану російською стороною ціну, що включає витрати на доставку і зберігання турбін на півострові.