Суд відсторонив Мангера від посади голови Херсонської облради

Новини
Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Шевченківський райсуд Києва в середу, 6 березня, відсторонив Владислава Мангера, підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, від посади голови Херсонської обласної ради до 6 квітня.

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган, передає Центр журналістських розслідувань.

«Шевченківській райсуд частково задовольнив клопотання прокуратури щодо відсторонення від посади голови Херсонської облради Владислава Мангера, підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк. За рішенням суду, Мангер відсторонений на 1 місяць», – зазначила Сарган.

Як повідомляє телеканал Громадське, прокуратура просила відсторонити Мангера на 2 місяці, наголошуючи на тому, що перебуваючи на посаді,він здійснюватиме тиск на чинних та потенційних свідків у справі, зокрема працівників Херсонської обласної ради. Також прокуратура наголосила, що, перебуваючи на посаді, Мангер може знищити докази та перешкоджати слідству.

В свою чергу, адвокати Мангера заперечували щодо задоволення відповідного клопотання, наголошуючи, що прокуратура не має достатньої кількості доказів його причетності до вбивства Гандзюк. Захист стверджує, що всі зусилля прокуратури були від самого початку спрямовані на зняття Мангера, як представника опозиційної сили, з посади перед виборами в Україні. Адвокати також заявили, що жоден з працівників обласної ради не є свідком у справі, а посада підозрюваного передбачає лише організацію роботи 30 осіб депутатського корпусу.

Сам Мангер зазначив, що справа є політично вмотивованою, а свідків, про яких говорить прокуратура, він не знає і не може на них впливати. Він додав, що одразу після вручення підозри збирався піти у відпустку на час розслідування.

Адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з kпідозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради.
  • Генпрокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства Катерини Гандзюк Мангеру.
  • 15 лютого Шевченківський райсуд Києва заарештував Мангера з правом внесення застави в розмірі 2,5 млн грн. В цей же день адвокат вніс заставу за Мангера і його випустили з під варти.