Сервісна зона на КПВВ «Чонгар» буде потужнішою, ніж на КПВВ «Каланчак» – Кориневич

Новини
КПВВ «Чонгар» Фото: IPC-Генічеськ

Після завершення всіх робіт по облаштуванню та отримання необхідних дозволів і ліцензій сервісна зона контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом буде потужнішою ніж КПВВ «Каланчак», де така зона вже практично облаштована.

Про це представник президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич повідомив у програмі «Питання національної безпеки» (проєкт Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Сервісні зони заплановані на КПВВ «Каланчак» і на КПВВ «Чонгар». На КПВВ «Каланчак» така зона вже побудована, питання в тому, що дійсно вона має почати функціонувати повноцінно. На КПВВ «Чонгар», я думаю, що все буде добре, тому що там запланована дуже потужна і солідна зона. Я знову ж таки не хочу про це говорити, бо це більше справа Херсонської ОДА, але, якщо вірити тому, що ми бачили в проєкті, то там має бути сервісна зона потужніша, ніж на КПВВ «Каланчак». Тож, я думаю, коли пройдуть певні моменти з ліцензуванням, з дозволами та іншими речами, все має бути добре», – сказав Кориневич.

Він також додав, що на і «Каланчаку», і на «Чонгарі» збудовані і мають почати роботу автобусні станції, де будуть працювати легальні автоперевізники.

«На КПВВ «Каланчак» приміщення для автостанції вже є, питання тільки в тому, коли воно буде повноцінно функціонувати. Я думаю, що найближчим часом – обов’язково», – зазначив представник президента в АРК.

За його словами, зокрема, і за участі представництва був розроблений перелік установ, які працюватимуть та надаватимуть послуги громадянам України на облаштованих КПВВ.

«Зараз ми врегульовуємо певний стандарт щодо КПВВ – те, що має бути на КПВВ обов’язково. Це ми робимо в контакті з місцевою владою, з міністерством з питань тимчасово окупованих територій. Це і аптека, і обмін валют (чи банк), тобто той мінімум послуг, який має держава надати на цих КПВВ», – розповів Кориневич.

Як повідомлялось, 15 листопада 2019 року відкрили після реконструкції режимні зони контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом . 19 грудня у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.

Нагадаємо:

  • Нагадаємо, з грудня 2014 року всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом між материковою частиною України і окупованим Кримом були припинені. Надання послуг з перевезення пасажирів до КПВВ і на півострів здійснюється приватними таксистами за напівлегальною схемою.
  • 13 липня 2019 року президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня. Зеленський побіцяв звільнити Гусєва, якщо він не впорається з цим завданням.
  • Прокуратура АРК розслідує кримінальні провадження в зв’язку зі зловживаннями чиновників при облаштуванні КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • 20 вересня 2019 року почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи тривали до листопада.
  • 29 вересня міністр інфраструктури України Владислав Криклій роз’яснив, що Кабмін не планує відновлювати транспортне сполучення з окупованим Кримом. Зараз мова йде лише про налагодження легальних транспортних перевезень до і від КПВВ на адмінкордоні з півостровом по материковій Україні.
  • Детально про облаштування КПВВ читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Багатостраждальні КПВВ: тендерна історія».