Стан здоров’я незаконно утримуваного в РФ політв’язня Приходька критично погіршився – Денісова

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Стан здоров’я українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька, незаконно утримуваного в російському СІЗО, критично погіршився.

Про це заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Стан здоров’я українського політв’язня, кримського активіста Олега Приходька, який незаконно утримується в слідчому ізоляторі №1 у Ростові-на-Дону, критично погіршився», – зазначила Денісова.

За її словами, Приходьку, який має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двостороннє порушення слуху та зору, керівництво СІЗО не забезпечує право на отримання належної меддопомоги, що передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Через різке зниження слуху, наголосила Денісова, активіст позбавлений права на справедливий суд та ефективний засіб юридичного захисту, а неодноразові звернення його адвоката до суду з клопотанням про проведення кваліфікованого медобстеження та лікування залишилися без уваги.

Окрім того, за інформацією українського омбудсмена, кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, з недотриманням норми санітарної площі на одну особу та у повній антисанітарії – наявні щури, таргани та комахи.

Денісова наголосила, що відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод такі факти порушення прав прирівнюються до катувань і нелюдського поводження та становлять пряму загрозу життю й здоров’ю Приходька.

Тож вона закликала уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову вжити невідкладних заходів для відновлення прав Приходька, зокрема терміново провести кваліфікований медогляд, забезпечити належні умови тримання, відповідно до Мінімальних стандартних правил ООН щодо поводження з в’язнями.

«Переконана, що спільні дії міжнародної спільноти, дипломатичного корпусу України та інших дипломатичних представництв іноземних держав, направлені на захист прав усіх громадян України, які незаконно утримуються країною-агресором, зможуть наблизити день їхнього звільнення», – уточнила Денісова.

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд продовжив ще на три місяці арешт українському активісту з окупованого Криму Олегу Приходьку, якого ФСБ обвинувачує в нібито підготовці до теракту в Саках, а також у виготовленні вибухівки.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня 2019 року в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста.
  • 28 жовтня 2019 року ФСБ висунула обвинувачення Олегу в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Росфінмоніторинг вніс Олега Приходька в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».
  • У січні 2020 року проти Приходька ФСБ висунула друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів. Нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і приєднали до раніше порушеної справи. У лютому стало відомо, що Приходько висунули ще один епізод обвинувачення – у нібито плануванні вибуху в будівлі генерального консульства РФ у Львові.
  • 27 березня2020 року в Криму «суд» продовжив арешт Приходько до 15 вересня. Потім активіста етапували з Криму до російського Ростова-на-Дону, де Південний окружний військовий суд почав розгляд його справи.