Атака на корабель «Иван Хурс», «бавовна» у Бердянську, хвиля терору в Криму. Окупований південь України: огляд подій за тиждень

Новини
Вибух в окупованому Бердянську ввечері 25.05.2023. Фото: t.me/brdnews

Огляд найважливіших новин за тиждень, 21 — 28 травня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

— 21 травня у селищі Козацьке артилерійський снаряд влучив у житловий будинок, внаслідок чого загинув 55-річний чоловік. Крім того російська авіація вночі вдарила керованими авіабомбами по селу Станіслав, де зруйновані 12 осель, будинок культури та дві цивільні будівлі.

— Російські окупанти 23 травня здійснили 64 обстріли Херсонщини, випустивши 271 снаряд з важкої артилерії, «Градів», танків та БПЛА, внаслідок чого дві людини загинули, ще троє отримали поранення.

— 24 травня ворожі війська за минулу добу 83 рази обстріляли Херсонщину, випустивши 411 снарядів із важкої артилерії, РСЗВ «Град», танків, БПЛА та авіації. Поранення отримали чотири людини, є влучання в об’єкти інфраструктури. 26 травня внаслідок обстрілів загинула одна людина.

***

Після 262 днів полону у російських окупантів на волю вийшов Ігор Новосільський, настоятель Токарівської церкви святої княгині Ольги Дар’ївської територіальної громади зі звільненої правобережної частини Херсонщини.

***

23 травня окупанти завершили навчальний рік у нечисленних школах, які вони спромоглися відкрити на лівобережній Херсонщині. «Навчальний рік» у них був коротким — в одній зі шкіл він тривав вісім днів. Інформацію про останні дзвоники у школах опублікували окупаційні пабліки.

***

Масова експропріація приватних осель на тимчасово захоплених територіях, яку проводять російські окупанти, має всі ознаки воєнного злочину. Постраждалим необхідно документувати злочин, аби у майбутньому розраховувати на компенсацію. Що робити, якщо військові РФ захопили ваше житло? Правозахисниця Дар’я Свиридова дала поради.

Також Центр журналістських розслідувань створив і продовжує доповнювати інтерактивну карту з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти.

***

Зрадники з Криму і Донеччини, а також місцеві колаборанти очолили незаконно створені відділи «поліції» на тимчасово окупованій Херсонщині. Їхнім завданням є подолання будь-якого спротиву окупації, для чого застосовують незаконні переслідування, затримання, катування і вбивства мирних громадян, які виступають проти російської агресії.

Спираючись на інформацію з відкритих джерел, Центр журналістських розслідувань встановив, хто керує незаконно створеними правоохоронними органами Херсонщини і що про них відомо: «Зрадники в погонах. Хто очолив російські «відділи поліції» на окупованій Херсонщині».

Запорізька область

20 та 21 травня в тимчасово окупованому Бердянську і районі російським окупаційним військам було «гаряче». Гучні вибухи і стовпи чорного диму здіймалися в небо в місті і в районі полігону села Новопетрівка, що в 10 км на схід від Бердянська. У ЗСУ інформували про знищення штабу одного з підрозділів окупантів.

25 травня у Бердянську пролунала серія вибухів. Пропагандистські ресурси поспішили повідомити про вдалу роботу свого ППО, але звуки детонації лунали всю ніч і продовжувались на ранок п’ятниці.

Бердянська міська військова адміністрація повідомила, що ЗСУ знищили декілька установок ЗРК С-300, які окупанти ховали в приміщеннях промислового підприємства.

Моніторинговий telegram-канал «Гнила черешня» до знищених С-300 також додав:

— склад БК;
— склад ПММ;
— місце розташування о/с рОВ.

26 травня ЗСУ влучили у те саме місце базування російських військових, а також завдали удару по полігону і базам відпочинку, де ховалися окупанти. Потужний вибух і подальшу детонацію боєкомплектів, які сталися в тимчасово окупованому Бердянську 25 травня, виявила программа FIRMS NASA і внесла до всесвітньої карти масштабних пожеж.

***

З наближенням незаконних російських виборів на окупованих територіях адміністрації загарбників посилюють примус до отримання паспорта РФ. Тепер від наявності аусвайсу залежатиме і можливість отримувати безкоштовно необхідні ліки, які для багатьох людей є єдиною можливістю підтримувати здоров’я, бо ціни на деякі препарати в аптеках в три рази вищі, ніж на вільній території України.

АР Крим і Севастополь

В окупованому Криму російські силовики порушили проти ветерана кримськотатарського національного руху та правозахисника Абдурешита Джеппарова дві нові справи про адміністративні правопорушення за статтями про дискредитацію російської армії та зловживання свободою інформації.

Як повідомлялося, 25 квітня 2023 року в Криму російські силовики затримали кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешита Джеппарова після обшуку в його будинку в Білогірську. Джеппарова утримували в спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ по Сімферополю» на вул. Павленка, 1а. «Білогірський районний суд» заарештував Абдурешита Джеппарова на 12 діб за нібито «непідкорення поліції».

Крім того, у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 24 травня засудив кримськотатарського активіста, фігуранта сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Ернеса Сейтосманова до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Ернес Сейтосманов у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону, 24.05.2023 Фото: crimean-solidarity.org

25 травня стало відомом, що в окупованому Криму зник кримськотатарський активіст Руслан Люманов, який з 24 травня не виходив на зв’язок. З’ясувалося, що його викрали та насильно утримували співробітники ФСБ. Увечері Люманова відпустили, і він повернувся додому.

***

Колишній кримський суддя Валерій Чорнобук, обвинувачений у тяжкому злочині проти національної безпеки — державній зраді, якимось чином зміг мобілізуватися до Збройних Сил України у Дніпрі. Та використати це для зупинення судового розгляду своєї справи у Києві.

***

Суд у Чехії скасував виправдувальний вирок росіянину, учаснику окупації Криму Франчетті. Але він вже утік в Крим. У жовтні 2022 року міський суд Праги частково виправдав Олександра Франчетті та звільнив з-під варти. Попри те, що прокуратура подала на рішення апеляційну скаргу, Франчетті вдалося виїхати з країни. В березні 2023 року Франчетті з’явився в Криму та дав інтерв’ю севастопольскому виданню ForPost.

***

У окупованому Криму так званий «Госсовєт Республіки Крим» 24 травня «націоналізував» низку майна українських громадян та компаній. Зокрема, кримська «влада» відібрала будівлю Меджлісу кримськотатарського народу у Сімферополі та квартиру дружини президента України Олени Зеленської у Лівадії на південному березі Криму.

***

24 травня 2023 року сучасній розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс» був атакований невстановленими «морськими дронами» за 74 кілометри на північ від протоки Босфор.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter