Журналіста Сущенка вперше відвідала родина в російській колонії

Життя
Роман Сущенко Фото: Роман Цимбалюк

Український політв’язень Роман Сущенко вперше за два з половиною роки провів тривале побачення з дружиною і дочкою. Як розповіла донька журналіста Юлія, побачення тривало три дні й проходило в колонії у кімнаті для тривалих побачень з ув’язненими.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Укрінформ».

«Ми з мамою вперше за 2,5 роки змогли обійняти нашого Романа Сущенка. Загалом побачення пройшло нормально. Батько схуд, видно, що етап дався йому нелегко. Почуває себе більш-менш нормально, місцевий лікар стежить за його тиском. Передали батькові слова підтримки і показали листівки від колег. Він передає всім подяку і вітання», – розповіла Юлія.

Вона зазначила, що за розповідями батька, побутові умови його утримання в колонії покращилися після низки звернень з боку посольства України в Москві та українського омбудсмена Людмили Денісової. Політв’язня перевели у більш теплу камеру і дають окріп. Однак, Юлія Сущенко зазначила, що у батька залишаються проблеми з дзвінками телефоном, також йому не віддають кореспонденцію.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року в Москві був затриманий кореспондент Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко. У ФСБ Росії заявили, що затримали Сущенко за звинуваченням у шпигунстві і назвали його «співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

В Головному управлінні розвідки Міноборони України спростували заяву ФСБ.

7 жовтня наслідок в РФ пред’явило українському журналісту офіційне обвинувачення в шпигунстві. Журналіст не визнав провини.

4 червня 2018 року Московський міський суд визнав винним в «шпигунстві» Романа Сущенко і призначив покарання у вигляді 12 років колонії суворого режиму. 5 червня адвокати Романа Сущенка подали апеляцію на вирок Московського міського суду. 12 вересня Верховний суд РФ визнав законним вирок Московського міського суду Роману Сущенко.

На початку листопада стало відомо, що Романа Сущенко етапували до виправної колонії №11 у м.Кірово-Чепецьк, с.Утробіно у Кіровській області.

У грудны Роману Сущенко лікарі колонії в селі Утробіно поставили діагноз «артеріальна гіпертензія» і рекомендували відвезти на обстеження в інше місто.