Зеленський розповів про зустріч з британською розвідкою після повідомлення ZN.UA про витік інформації через його близьке оточення

Новини

Джерела видання повідомили, що саме Муру уряд Британії доручив донести Зеленському меседжі, які з певних причин не хотів озвучувати прем’єр-міністр Борис Джонсон. Раніше видання ZN.UA повідомило, що Зеленський під час візиту до Великої Британії провів неафішовану зустріч з головою MІ-6 Річардом Муром обговорював персон зі свого оточення про витоки інформації.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що під час зустрічі з представниками Секретної служби розвідки в межах його нещодавнього візиту до Великої Британії обговорювалася проблема дезінформації та фейкових новин, повідомляє Офіс президента.

«У нас була зустріч в офісі МI-6. На жаль, не всю інформацію я можу говорити. Тобто це державницькі справи. Я прочитав про те, що пишуть про склад цієї зустрічі. Там був інший склад на цій зустрічі. Зі всього обсягу питань із нашої довгої двогодинної зустрічі більшість становила інформація про допомогу й захист нашого суверенітету та територіальної цілісності. Деталі я не можу розповсюджувати», – сказав він.

Зеленський і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, фото ВВС

Зеленський запевняє, що «питання, яке, за версією деяких українських ЗМІ, порушувалося на цій зустрічі, насправді взагалі не розглядалося». Ймовірно, мається на увазі інформація щодо оточення Зеленського.

Зеленський наголосив, що одна з тем стосувалася протидії дезінформації та фейковим новинам: «Якраз вони сказали, що у нас велика проблема з тим, що ЗМІ фінансуються не тільки українцями. Що в Україні, на жаль, багато з тих телеканалів, які ми з вами знаємо, фінансуються різними групами».

Під час візиту української делегації до Великої Британії минулого тижня були підписані міждержавні документи, подружжя Зеленських побувало на прийомі у герцога та герцогині Кембриджських у Букінгемському палаці, український президент зустрівся з прем’єр-міністром Борисом Джонсоном. Джерело видання розповіло, що закритість зустрічі була продиктована саме обговоренням персон з оточення Володимира Зеленського: британці помітили витоки інформації. «Раніше тему найближчого оточення президента на переговорах з главою Української держави піднімали американці. Але їхній кейс був тиском на владу. У разі ж британців це було попередженням. На той випадок, якщо Зеленський не до кінця усвідомлює дій людей, з якими його асоціюють», — пише видання.

Крім Зеленського на зустрічі був присутній глава СБУ Іван Баканов, але не було представників Офісу президента.

Секретну операцію СБУ та ГУР МО по затриманню бойовиків ПВК «Вагнер» провалили через витік інформації з України, «найбільш ймовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з РФ ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску», йдеться в статті головного редактора Цензор.НЕТ Юрія Бутусова.

Затримання бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі, 29.07.2020 Фото: Белтелерадиокомпания/AP

Білорусь передала Росії раніше затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер». В офісі президента України висловили жаль з цього приводу, а секретар РНБО України Олексій Данилов назвав рішення білоруської влади не дружнім кроком щодо України, яка зібрала докази участі цих найманців у війні на Донбасі.

Як повідомлялось, 10 серпня президент України Володимир Зеленський закликав білорусів та органи влади країни до широкого діалогу задля збереження незалежності Білорусі і її руху до свободи і демократії після того, як білоруські силовики жорстко розігнали протестувальників, які не вірять у перемогу на президентських виборах Олександра Лукашенка.

Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України – Люблінського трикутника – закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів. Міністри також висловили впевненість, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь.

Нагадаємо:

  • У ніч на 29 липня спецслужби Білорусі затримали в санаторії під Мінськом групу з 32 громадян РФ, причетних до діяльності ПВК «Вагнер», яка брала участь в російсько-українській війні на Донбасі і в бойових діях в Сирії в інтересах РФ. Олександр Лукашенко терміново зібрав засідання Ради безпеки, на якому доручив терміново звернутися «до відповідних структур РФ, щоб вони пояснили, що відбувається».
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків ПВК «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській території.
  • 5 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із президентом Білорусі Олександром Лукашенком видачу Україні затриманих бойовиків, які воювали на Донбасі.
  • Генпрокуратура України звернулась до Генпрокуратури Білорусі із запитами про видачу 28 з 32 бойовиків ПВК «Вагнер», затриманих 29 липня під Мінськом.