Денисова просить Порошенка обмінятися з РФ затриманими українськими рибалками

Новини

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова звернулася до президента Петра Порошенка про можливість обміну українських рибалок судна «ЯМК-0041», затриманих окупантами в Криму, на керченських моряків «Норду», затриманих українськими прикордонниками. Тобто, омбудсмен пропонує обміняти одних українських громадян на інших.

У зверненні до Порошенка Денисова повідомила, що до неї минулого тижня звернулися сім’ї членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041» і попросили допомогти в поверненні моряків на материкову частину України, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-службу Денисової.

«За наявною у мене інформацією, капітан знаходиться в Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу знаходяться в статусі свідків і не мають можливості залишити територію півострова Крим, через вилучення паспортів громадянина України для виїзду за кордон. При цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск і залякування з боку Федеральної служби безпеки Росії», – зазначає уповноважений.

Як повідомлялось, 4 травня 2018 року прикордонний корабель РФ затримав в Чорному морі біля окупованого Криму українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» з Очакова з п’ятьма членами екіпажу на борту за нібито «незаконний промисел камбали-калкана у виключній економічній зоні РФ». Судно і моряків доставили на півострів.

У Держприкордонслужбі України заявили, що судно «ЯМК-0041» мало необхідні дозволи на вилов риби в межах територіального моря, або 12-мильної морської зони. Однак судно не оформлялося для виходу за лінію держкордону України. МЗС України зажадало від РФ звільнити українське риболовецьке судно «ЯМК-0041» і його екіпаж. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі моряків судна «ЯМК-0041».

Олег Слободян, помічник глави Держприкордонслужби України в ефірі програми «Питання національної безпеки», телепроект Центру журналістських розслідувань,  заявив, що РФ господарює в Чорному і Азовському морях, контролює акваторію анексованого Криму і захоплює українські судна разом з екіпажами. Державна прикордонна служба поки що не може своїми силами протистояти беззаконню РФ в українських територіальних водах.

ФСБ порушила кримінальну справу за звинуваченням у браконьєрстві щодо капітана українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицього за ч.3 ст.256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно накладено арешт.

«Суд» продовжив до 8 липня арешт капітана «ЯМК-0041» Віктора Новицького. При цьому четверо моряків судна, громадяни України Геннадій Отичко (10.11.1976), Руслан Скрипник (04.10.1988), Сергій Калиниченко (01.06.1967), Олег Блок (16.03.1965) незаконно утримуються без пред’явлення обвинувачення в «Прикордонному Управлінні ФСБ по Республіці Крим» в Балаклаві під Севастополем.

Капітан українського риболовецького судна «ЯМК-0041» Віктор Новицький Фото: Facebook Крымская солидарность

24 червня стало відомо, що четверо моряків українського судна «ЯМК-0041» відмовилися від їжі. 2 липня у Севастополі чотирьох рибалок судна «ЯМК-0041» випустили з території прикордонного управління ФСБ в Балаклаві, де їх утримували без пред’явлення обвинувачення. Вони припинили голодування.

25 березня в Азовському морі українські прикордонники зупинили судно «Норд» під прапором РФ за  порушення Порядку виїзду з тимчасово окупованої території України – закритого для судноплавства порту Керч. 10 членів екіпажу – мешканців Керчі мали при собі паспорти громадян РФ, видані після анексії Криму, які не визнаються Україною. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно накладено арешт. 

31 березня капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї). Членів екіпажу було притягнено до адміністративної відповідальності.

6 квітня Херсонський міськсуд арештував Горбенка на 45 діб до 31 травня з правом внесення застави у 35 240 гривень.

Капітан судна «Норд» Володимир Горбенко Фото: investigator.org.ua

11 квітня Херсонський міськсуд обрав запобіжний захід Володимиру Горбенко у вигляді особистого зобов’язання щотижня відвідувати слідчого та заборонив виїжджати на окуповану територію АР Крим у справі за підозрою капітана судна «Норд» у порушенні ч.1 ст. 249 КК України (незаконне зайняття рибним промислом).

31 травня Херсонський міськсуд продовжив на три місяці строк проведення досудового розслідування стосовно Володимира Горбенка, підозрюваного у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.