Масований удар ЗСУ по Криму, АТОвець-колаборант і як виглядають фортифікації на Запоріжжі: огляд подій за тиждень

Війна

Огляд найважливіших новин за тиждень, 18 – 24 березня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

Європейський Союз засудив проведення незаконних виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України, та не визнаватиме їхні результати.

***

Колишній рятувальник Олександр Голошивець перейшов на бік ворога і став начальником незаконно створеної пожежно-рятувальної частини в м. Олешки. За скоєний злочин його заочно визнано винним у колабораційній діяльності. Вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

64-річний Олександр Кузьомінський, учасник АТО, козацький сотник і вчитель історії з селища Горностаївка і 49-річний Олег Михайлов, ексдиректор школи села Велика Благовіщенка Каховського району Херсонщини співпрацюють з ворогом. Вони допомогли російським окупантам з незаконним відкриттям захопленої школи в сусідній Костянтинівській громаді і тероризують вчителів, примушуючи їх до колабораційної діяльності.

Колаборанти Олександр Кузьомінський і Олег Михайлов. Фото: соцмережі і скріншот відео росЗМІ

59-річний Олександр Бурковський, ексголова селищної ради Новоолексіївки, депутат Генічеської міської ради від партії «Батьківщина» з 2022 року співпрацює з російськими окупантами. На початку повномасштабної війни він був заступником начальника управління житлово-комунального господарства Генічеської громади. А зараз він займається ліквідацією незаконно створеної на базі цього управління окупаційної установи.

***

Ольга Бигар, голова окупаційної адміністрації села Зелений Під Каховського району Херсонщини визнана винною в колабораційній діяльності. Вона заочно отримала 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про цю гауляйтерку ЦЖР писав не раз.

***

Андрій Харитонов, призначений окупантами «директор» Херсонського морського торговельного порту, про якого не раз писав ЦЖР, 19 березня отримав від Національної поліції підозру в пособництві державі-агресору. Він був причетний до вивезення близько 3 тисяч тонн ячменю, викраденого росіянами на Херсонському комбінаті хлібопродуктів.

***

Валерій Войналович, який з 2012 року очолював державне підприємство «Скадовське досвідне лісомисливське господарство», перейшов на бік ворога. Він допоміг росіянам незаконно оформити на базі підприємства окупаційну установу. За цей злочин йому світить від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Херсонка Олена Базалій, майстриня виробничого навчання Херсонського вищого професійного училища сервісу та дизайну добровільно перейшла на бік ворога і незаконно очолила цей захоплений окупантами навчальний заклад. За скоєний злочин СБУ 19 березня повідомила їй підозру в колабораційній діяльності і пособництві державі-агресору.

***

Олександр Карпусь, Олександр Голенков і Микола Вознов. Це імена жертв російських окупантів, знайдених вбитими минулого тижня в селі Кохани Голопристанської громади Скадовського району на лівобережній частині Херсонщини. 

***

Російські окупанти визнали, що у відкритій ними школі в Костянтинівській громаді Каховського району на Херсонщині вони тримають більшість дітей голодними, бо у них нема коштів на закупівлю продуктів. Самі ж діти жаліються, що їм важко вчитися на незнайомій російській мові. 

Урок фізкультури в костянтинівській "школі"

Урок фізкультури в костянтинівській “школі”

31-річний Артур Норченко з Голої Пристані на Херсонщині, якого окупанти призначили начальником незаконного місцевого відділу дорожньо-патрульної служби, заочно визнаний винним у колабораційній діяльності. Вирок суду – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

55-річний Олександр Ширенко з Херсона, експрацівник місцевої Північної виправної колонії №90 заочно визнаний винним у колабораційній діяльності. Він працює на ворога «молодшим інспектором 1 категорії відділу безпеки» так званого управління служби виконання покарань на окупованій Херсонщині. Покарання – 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

***

Відомий на Херсонщині бізнесмен, співзасновник і голова правління ПрАТ «Каховський експериментальний механічний завод», керівник єпархіального відділу з питань сім’ї Новокаховської єпархії УПЦ МП Ігор Бжезицький 22 березня отримав від СБУ підозру в колабораційній діяльності. Йому світить до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

21-річний Микола Степанов з Каховки на Херсонщині заочно визнаний винним у пособництві державі-агресору. Він брав участь у викраденні, катуванні і пограбуванні мешканця міста. Вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Першим про його перехід на бік ворога писав журналіст ЦЖР.

***

Новим головою окупаційної адміністрації селища Асканія-Нова Каховського району Херсонщини став 62-річний Сергій Воронін. Він – місцевий підприємець, директор і співзасновник ТОВ «Водоканал Асканія-Нова», депутат селищної ради від «ОПЗЖ». 

***

31-річний Сергій Бузукін, мешканець Голої Пристані Скадовського району Херсонщини, про якого писав ЦЖР, визнаний винним у колабораційній діяльності. За те, що він у 2022 році очолював окупаційний місцевий «райвідділ» поліції, Бузукін заочно отримав 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. 

 

Запорізька область

Ввечері 16 березня 2024 року у тимчасово окупованому Бердянську з інтервалом у три години пролунали два вибухи у навчальних закладах, в яких росіяни розмістили свої так звані «виборчі дільниці» для чергового фейкового голосування з виборів президента РФ. Окупаційна адміністрація підтвердила один інцидент, а про другий, як і про постраждалих «члєнов камісії», намагається приховати інформацію.

***

По всій лінії зіткнення на півдні та сході, а також у прикордонних з Росією та Білоруссю регіонах, Україна з 2024 року посилено будує інженерно-фортифікаційні споруди. Уряд з початку року видилів на лінії оборони рекордні 20 млрд гривень, з яких 1,3 млрд – на укріплення в Запорізькій області. Центр журналістських розслідувань розповідав, що вільна частина Запоріжжя наприкінці 2023 року ввжалась найвразливішою ділянкою оборони, тож зібрали інформацію з відкритих джерел, чи змінилася ситуація на цьому відрізку південного фронту.

***

Під виглядом так званих виборів Владіміра Путіна російські загарбники провели черговий перепис нелояльного до РФ населення окупованих територій Херсонської і Запорізької областей, а також розпочали підготовку до мобілізації громадян України на війну проти власної держави.

***

У прифронтовому Запоріжжі запрацював другий в Україні центр рекрутингу – спільний проєкт Міністерства оборони та Запорізької обласної військової адміністрації. Майбутні військовослужбовці тут зможуть обрати, в якому підрозділі та за якою спеціальністю служити.

***

На найближче засідання Верховної Ради України має бути винесене рішення про передачу повноважень Запорізької обласної ради, яка жодного разу з березня 2022 року не зібралися на засідання, Запорізькій обласній військовій адміністрації. З таким рішенням згодні не всі депутати.

АР Крим та м.Севастополь

Соломʼянський районний суд Києва оголосив вирок підприємцю з Криму, який надавав товари і послуги незаконно створеній Росією «Прокуратурі Республіки Крим».

***

Служба безпеки України 19 березня повідомила підозру в пособництві ворогу 58-річному Едуарду Бейму з Сімферополя. Цей представник одного з найвідоміших і найбагатших родинних кланів бензинових олігархів Криму, причетний до контрабанди паливно-мастильних матеріалів через порт у Керчі і поставляв російським окупантам FPV-дрони «Упырь» та різноманітне обладнання. 

***

В селі Перово Сімферопольського району російські поліцейські затримали місцевого мешканця Ярослава Бойка за проукраїнську позицію.

***

Колишньому окупаційному голові «Державного комітету молодіжної політики Республіки Крим» Сергію Селімову, який також очолював кримську філію «Юнармії», що готує завербованих дітей до війни проти України, повідомлено про підозру у колабораціонізмі, виправдовуванні війни та посяганні на територіальну цілісність України.

***

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок комерційному директору та бухгалтеру ТОВ «Фирма «ТЭС» в тимчасово окупованому Криму. Вони заключали контракти на постачання пально-мастильних матеріалів окупаційним «органам влади РФ».

***

Деснянський районний суд Києва оголосив вирок колишній українській судді, яка до 2014 року здійснювала правосуддя в Євпаторійському міському суді Автономної Республіки Крим, а після початку окупації півострову зрадила присязі та перейшла на службу до незаконно створеного росіянами судового органу. 

***

Генштаб ЗСУ повідомив про ураження великих десантних кораблів «Ямал» і «Азов» і центр зв’язку Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

***

Вночі 24 березня окупований Крим і Севастополь зазнали ракетної атаки. Як повідомляють у соцмережах, вибух був у Гвардійському, є влучання у нафтобазу. Генштаб ЗСУ поки не повідомляв про атаку на окупований Крим.

***

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 21 березня 2024 року.

РФ з прицілом на літню кампанію продовжує оновлювати вище командування та проводити реорганізацію Збройних сил. Серед іншого, в складі Чорноморського флоту та формувань, що воюють проти України на кримському напрямку.

Про плани окупантів — в інтерв’ю з військовим аналітиком Владиславом Селезньовим.

***

Ідентифікуємо «довірених осіб», які агітували за диктатора Путіна під час псевдовиборів на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей. Блог Сергія Старушка.