Підозри та вироки колаборантам на Херсонщині, поліцейські-зрадники на Запоріжчині та вибудована система мілітаризації дітей у Криму: огляд подій за тиждень

Війна
Тренування кримських «юнармійців» в окупованому Сімферополі. Фото з соцмереж

Огляд найважливіших новин за тиждень, 24 – 31 березня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

В тимчасово окупованій Каховці Херсонської області з п’ятниці, 22 березня, відсутні електроенергія, водопостачання, газ і мобільний зв’язок. Люди вимушені готувати їсти на вулиці. Представники окупаційної влади в усьому звинувачують українську сторону, але відновити інфраструктуру не спроможні. Серйозні перебої зі світлом і газом також спостерігаються в сусідніх громадах. Павло Філіпчук, голова окупаційної адміністрації Каховки прогнав пенсіонерів, які прийшли до нього з питанням про тривалу відсутність в місті електроенергії, води і газу. Сам гауляйтер тим часом почав збирати гроші на нібито закупівлю систем радіоелектронної боротьби для трансформаторних підстанцій. Хоча, за словами свідків, інфраструктуру електромереж і газопостачання в Каховці знищують і розстрілюють самі російські військові.

***

30-річна Альбіна Беспалова з села Микільське Дар’ївської громади Херсонського району заочно визнана винною в колабораційній діяльності. Жінка працювала тюремницею у окупантів. Суд дав їй 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. 

Альбіна Беспалова, колаборантка

Альбіна Беспалова, колаборантка

***

40-річний Роман Кам’янський, будучи командиром взводу №2 роти поліції особливого призначення ГУНП в Херсонській області, перейшов на бік ворога і став працювати в місцевій окупаційній поліції. Він був причетний до викрадень і катувань цивільних людей, розгону мирних акцій протесту. За скоєні злочини його заочно покарано на 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

Володимир Шарлай, 64-річний законний староста села Олексіївка Генічеської міської громади Херсонської області отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Він перейшов на бік ворога і працює головою окупаційної адміністрації Олексіївки. Йому світить до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

58-річний Павло Івахненко отримав підозру в колабораційній діяльності. За роботу на окупантів гауляйтером села Азовське Генічеської громади Херсонщини йому світить до десяти років позбавлення волі. Першим про його злочини писав телеграм-канал «Генічеськ ua».

***

45-річний Василь Душенко з села Бургунка Тягинської громади Бериславського району Херсонщини, отримав підозру в колабораційній діяльності. Під час тимчасової окупації села він працював поліцаєм у росіян, переслідував і тероризував односельців. За інформацією з місцевих чатів, наприкінці червня 2023 року його вбили в Новій Каховці.

***

Однією з найбільш вражаючих історій під час свого перебування у полоні в катівні Нової Каховки військовий медик Юрій Армаш назвав те, що сталося з місцевим мешканцем Олександром. Юрій розповідав, як російські військові катували цього чоловіка, витягуючи з його рук вени сталевим дротом. Олександр зв’яався з редакцією ЦЖР після публікації інтерв’ю Юрія. Він розповів, що працює на міському водоканалі і що окупанти справді жорстоко катували його, довели до відчаю і до спроби самогубства. ЦЖР публікує історію Олександра, яку записав Олег Батурін.

Олександр в студії СТБ. Скріншот відео

***

Одна з найвідоміших херсонських зрадниць, 56-річна Ружена Рубльова, народна артистка України, колишня провідна артистка Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша визнана винною в колабораційній діяльності. Її заочно покарали на 10 років позбавлення волі. Також у неї конфіскують майно – кілька квартир. Про її злочин писав ЦЖР.

***

39-річний Петро Ігнатов перейшов на бік окупантів, очолюючи один із відділів головного управління Нацполіції в Херсонській області. Він схиляв колег до колабораційної діяльності, переслідував їх і здавав інформацію про них ворогу. За скоєний злочин він отримав 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

74-річний Іван Доценко, бізнесмен-аграрій, депутат Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонщини від ОПЗЖ підозрюється в державній зраді і пособництві державі-агресору. Йому світить довічне позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Про злочини ЦЖР писав не раз.

***

41-річний експоліцейський Максим Воронов з 2022 року працює поліцаєм на російських окупантів у Голій Пристані на Херсонщині. За скоєний злочин суд визнав його винним у колабораційній діяльності. Вирок – 15 років позбавлення волі.

***

Євгенія Чернишова, окупаційна «ректорка» Херсонського державного аграрно-економічного університету і Георгій Тамбовцев, заступник начальника окупаційного департаменту молоді та спорту Херсонщини причетні до незаконної депортації дітей з тимчасово окупованого села Новопетрівка Миколаївської області в 2022 році. Обом зрадникам повідомили підозри в порушенні законів та звичаїв війни. Їм світить від 8 до 12 років позбавлення волі.

Колаборанти Євгенія Чернишова та Георгій Тамбовцев. Фото з соцмереж

***

Винним у державній зраді Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області заочно визнав 45-річного Олексія Бузова. Він очолив окупаційну адміністрацію села Гладківка Голопристанської міської громади Скадовського району на Херсонщині.

***

Руслан Михайлюк, безробітний мешканець звільненого в 2022 році села Зарічне Високопільської громади Бериславського району Херсонщини визнаний винним у державній зраді. Він з власної волі здавав окупантам позиції ЗСУ і проукраїнських односельців, сприяв їхньому викраденню і катуванню, грабував їх. Суд над ним був тривалим і непростим. Зрештою, Михайлюк отримав покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

***

Запорізька область

Своїми довіреними особами на чергових фейкових виборах, які РФ влаштувала на окупованому півдні України, російський диктатор Владімір Путін призначив релігійного фанатика, співаючого казака-маргінала, хабарника-утікача та інших «замечатєльних» людей. Зазвичай кандидати призначають своїми представниками шанованих і авторитетних місцевих політиків, активістів, юристів, тощо. Але на виборах Путіна на окупованих частинах Запорізької і Херсонської областей шалено лютував кадровий голод. Хто вони, довірені морди Путіна, розбирався Сергій Старушко.

***

Центр журналістських розслідувань з допомогою місцевих мешканців ідентифікував колаборантів з бердянського окупаційного «ГИБДД», яких «засвітили» пропагандисти Russia Today.

***

Окупаційна влада Бердянська замінила на захопленому комунальному підприємстві «Бердянськводоканал» керівника-колаборанта Олега Петрова на «варяга» з Росії Артьома Затішного. Львівська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт за підозрою у колабораційній діяльності стосовно Петрова.

***

З початку 2024 року Жовтневий районний суд міста Запоріжжя заочно оголосив декілька вироків екс-поліцейським з тимчасово окупованого Бердянська, серед яких вже колишній начальник «народої міліції» міста, голова так званого «ГИБДД» та оперуповноважений.

***

Мешканці тимчасово окупованого Бердянська повідомляють, що з початком весни у приватні готелі  курортного мікрорайону «Слобідка» окупанти масово заселяють гастарбайтерів. Ймовірними об’єктами, на які залучають заробітчан з Середньої Азії, можуть бути будівництво фортифікацій, доріг чи залізниці.

***

Тетяна Григорюк разом з 20-річним сином Олександром зі Степногірська Василівського району на Запоріжчині передавали ворогові дані про розташування українських військових та техніки. За це отримали підозру у державній зраді.

***

З квітня 24 навчальних заклади в Запоріжжі розпочнуть навчання в змішаному форматі. Офлайн-уроки проводитимуть в укриттях, а онлайн-уроки не перериватимуть під час тривог.

***

АР Крим та м.Севастополь

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишній депутатці Верховної Ради Криму. За державну зраду вона заочно засуджена до 12 років позбавлення волі. За інформацією ЦЖР засуджена – ексдепутатка ВР АРК та екскерівниця апарату Ради міністрів Криму Ольга Удовіна.

***

ГУР МОУ повідомило про критичне пошкодження російського великого десантного корабля «Ямал» у Севастополі внаслідок удару ЗСУ у ніч на 24 березня. Українські військові уразили російський розвідувальний корабель «Иван Хурс», а також завдали удару крилатою ракетою «Нептун» по колишньому кораблю ВМСУ «Костянтин Ольшанський», який Росія захопила під час окупації Криму у 2014 році і збиралася використати у війні проти України.

***

Після останніх атак ЗСУ на кораблі та об’єкти Чорноморського флоту РФ його командування намагається захистити бухту окупованого Севастополя від нових ударів Сил оборони України. У бухті перекривають рух катерів, а на її вході встановлюють нові загородження.

***

Росія вибудувала цілу систему молодіжних та дитячих мілітарі-організацій, що займаються «патріотичним вихованням» дітей, включно з українськими на окупованих територіях. Їх змалечку вчать військовій справі, промивають мізки пропагандистськими наративами. За даними Центру громадянської просвіти «Альменда», за останні 10 років Росія збільшила бюджетні витрати на молодіжну політику в 50 разів! З 1,13 млрд рублів у 2014 році до 56,1 млрд у нинішньому. Взявшись звести докупи дитячі мілітарі-об’єднання в окупованому Криму, ми і не уявляли масштабу, якого набув цей «патріотичний» угар. Блакитні, червоні, зелені, чорні берети; кадетські та казачі класи, клуби, центри та школи військово-патріотичного виховання, засновані або очолювані відставниками різної масті, де під виглядом боротьби за здоровий образ життя дітлахів вчать вбивати та готують вмирати за Росію.

***

Прокуратура Гамбурга висунула обвинувачення чотирьом громадянам Німеччини та особі, яка має громадянство Франції та Швейцарії, які причетні до експорту газових турбін Siemens на тимчасово окуповану територію Криму в обхід санкцій.

Газові турбіни Siemens у Камишовій бухті Севастополя Фото: Youtube TMPFM2

***

Солом’янський районний суд Києва оголосив вирок колишньому працівнику Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації в АР Крим, який після початку окупації півострова Росією, зрадив присязі та перейшов працювати до незаконно створеного росіянами «Комитета по противодействию коррупции Республики Крым». За даними ЦЖР, засуджений – Максим Тарасов.

***
Вадим Хвостенко, підприємець з Джанкоя АР Крим надавав послуги з ремонту і технічного обслуговування машин для окупантів у Херсонській області. За цей злочин СБУ 28 березня заочно повідомила йому підозру в колабораційній діяльності.

***

На ресурсі «Хочу жить», який допомагає російським військовим здатися в полон, фіксується до півтора мільйона заходів саме з території окупованого Росією Криму.