Росія готується обороняти Крим, політв’язні та ліквідація зрадників. Окупований рф південь України: огляд подій за тиждень

Новини
«Зуби дракона» на Ак-Монайському перешийку в окупованому Криму, березень 2023 року Фото: RFE/RL

Огляд найважливіших новин за тиждень, 12–19 березня 2023 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України, а також Криму.

Херсонська область

Російська армія з важкої артилерії та «Градів» обстрілює населені пункти деокупованої частини Херсонської області. 14 березня армія РФ, зокрема, ракетами обстріляла село Іванівку, де було пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури та приватний будинок.

Під обстрілом перебуває і місто Херсон. 13 березня внаслідок обстрілу міста загинула людина.

У Станіславській громаді під час проведення посівних робіт в полі здетонував касетний боєприпас. Поранений місцевий житель. Між Станіславом та Широкою Балкою на вибухівці підірвався 63-річний чоловік. Під час польових робіт він наїхав на вибуховий пристрій, який здетонував.

На Херсонщині у селі Токарівка російські війська скинули з дрона гранату, яка впала на дорогу. В цей час дорогою їхали на виклик правоохоронці. Автомобіль отримав механічні пошкодження. Російська армія атакувала з безпілотників подвірʼя одного з медичних закладів Херсона. Пошкоджені транспортні засоби та будівлі поблизу.

***

Росіяни продовжують реєструвати свої окупаційні органи реєстрі юридичних осіб, присвоюючи при цьому і вкрадені в українських підприємців приміщення. На цей раз туди внесене «Федеральное казенное учреждение «База материально — технического и военного снабжения Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Адресою контори «снабженцев» тюремників вказано с. Щасливцеве, вулиця Набережна, 15. Забивши цю адресу в пошуковик Google можна знайти безліч посилань на базу відпочинку «Корал». А українські реєстри підтверджують, що за цією адресою зареєстроване ТОВ «Туристичне агентство — Супутник». Бенефіціаром цієї компанії через ТОВ «ТАС ессет менеджмент» є український бізнесмен Сергій Леонідович Тігіпко.

***

Згідно міжнародного права, держава-окупант на окупованій території зобов’язана забезпечити громадський порядок, опікуватися життям та здоров’ям населення. Натомість ці елементарні правила Росія порушує. 13 березня в одному з будинків села Малокаховка Каховської територіальної громади місцеві мешканці знайшли муміфікований труп 48-річного чоловіка, який страждав на психічний розлад. Він з’явився в селі на початку осені 2022 року. Односельці кілька разів зверталися до представників окупаційної влади з проханням надати людині медичну допомогу, але ті відмовили.

***

З’ясовуються нові імена прислужників російських окупантів. Гауляйтером села Дудчине Тавричанської територіальної громади Каховського району на окупованій частині Херсонщини російські загарбники призначили малограмотного електрика Руслана Ковальчука.

Від призначення до покарання один шлях. За держзраду гауляйтеру села Гладківка на окупованій Херсонщині Олексію Бузову загрожує довічне позбавлення волі. А фейковій «ректорці» Херсонського державного аграрно-економічного університету Євгенії Чернишовій загрожує до 12 років позбавлення волі.

Управління СБУ в Закарпатській області 15 березня повідомило про підозру у держзраді головному державному санітарному лікарю Херсонської області Юрію Ромаскевичу. Підставою для підозри стала публікація Центру журналістських розслідувань.

***

Як не тюрма, то ліквідація. В окупованій Новій Каховці на Херсонщині стався замах на заступника гауляйтера міста Віталія Гуру. Партизани підірвали автомобіль колаборанта біля їдальні «Смачна країна» в мікрорайоні Сокіл. Гура вижив і зараз лікує своє поранення в одній з лікарень.

17 березня ввечері неподалік від будівлі Ювілейної сільської ради на окупованій частині Херсонщині вибухнув автомобіль з 44-річним колаборантом з Нової Каховки Сергієм Москаленком. У березні 2022 року він став «начальником изолятора временного содержания» в незаконно створеному окупантами «Новокаховському відділі поліції» і був причетний до викрадень та катувань багатьох мирних жителів Каховського району.

Запорізька область

Область знаходиться під вогнем окупантів. Постійні обстріли тривають у Степногірській, Оріхівській та Гуляйпільській громадах.

На Запоріжжі може розпочатися примусова евакуація дітей при суттєвому збільшенні обстрілів. Про це йдеться у повідомленні Запорізької обласної військової адміністрації.

Внаслідок внаслідок ракетної атаки на місто Запоріжжя у ніч на 18 березня пошкоджень зазнав один з об’єктів житлового комплексу. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджені розташовані поруч житлові багатоквартирні будинки: фасади, вікна, дахи.

Наслідки російського обстрілу Запоріжжя. 18 березня 2023 року. Наслідки російського ракетного удару у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

***

В тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області 14 березня вибухнула автівка, що була припаркована в спальному районі міста. Від травм загинув місцевий перевізник-колаборант Іван Ткач. Постраждала ще щонайменше одна людина. По непідтвердженим поки даним — також колаборант.

Іван Ткач, колаборант. Підірваний автомобіль Ткача в Мелітополі, 14.03.2023. Фото: окупаційний тк-канал

***

Російські окупанти грабують мелітопольців. Росіяни за допомогою місцевих зрадників віджимають у власників промислові підприємства і об’єкти малого та середнього бізнесу, реєструють їх в російському законодавчому полі. Мелітопольські гауляйтери пішли далі — в цьому місті — першому на окупованих територіях почалася «націоналізація» квартир.

Тільки за першу декаду березня 2023 року близько півсотні приватних квартир, розташованих в різних частинах Мелітополя, внесено окупантами в перелік об’єктів так званого «безхазяйного майна». Таким загарбники визнають будь-яке майно, чиї власники не надали особисто в окупаційну «адміністрацію» правовстановлюючі документи на нього, бо наприклад, виїхали на підконтрольну Україні територію.

***

Крім того, Росія продовжує здійснювати примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. У Мелітополі окупанти заборонили здійснювати будь-які виплати і розрахунки особам без російської картки платника податків, яку можна отримати лише з паспортом РФ.

***

Російські військові прикриваються мирними мешканцями окупованих територій. Військову частину № 94919 Міноборони РФ передислокували з Ростова-на-Дону до тимчасово окупованого Бердянська та розмістили її у житловому кварталі, використовуючи мирних мешканців як «живий щит» від можливих ударів Збройних Сил України.

***

В окупованому Приморську Запорізької області російські військові пограбували навчальний заклад, випускники якого могли продовжити безкоштовне навчання в Болгарії. У північному Приазов’ї етнічні болгари складають більшість населення регіону. А на Херсонщині колона російських окупантів висунулась у бік Криму разом із награбованим майном — Генштаб ЗСУ

Крим

Росіяни тероризують цивільних в окупованому Криму. ФСБ затримала активіста та громадянського журналіста Ролана Османова у «справі щодо підриву залізниці». У селі Урожайному Сімферопольського району в домі активіста пройшов обшук, після чого його відвезли в управління ФСБ.

***

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 15 березня розпочав процес щодо громадянина України Павла Запорожця. Росіяни обвинувачують його у замаху «на здійснення теракту у Херсоні під час проведення святкових заходів, присвячених Дню Перемоги». Російські військові викрали Павла Запорожця 9 травня, щоб обвинуватити у «підготовці акту міжнародного тероризму». Спочатку Павла тримали в ізоляторі у Херсоні. З нього намагалися вибити покази проти себе. Застосовували насилля, зокрема, катували електричним струмом. Пізніше перевели в СІЗО-2 у Сімферополі.

***

У сімферопольському слідчому ізоляторі № 2, який ФСБ Росії перетворила на свою таємну тюрму, викрадених на окупованому півдні і в Криму українців утримують у повній ізоляції від зовнішнього світу. У СІЗО № 2 у Сімферополі ФСБ незаконно утримує Віталія Рязанова, мешканця Каланчака і колишнього військовослужбовця ЗСУ, якого обвинувачують у «міжнародному тероризмі».

***

РФ готується до оборонних дій у Криму — розвідка. Окупанти створили в окупованому Криму оборонне угрупування та готуються до оборонних дій. Найпотужніші оборонні рубежі росіяни облаштували на півночі півострова та на півдні Херсонської області, на підходах до Криму.

Крім цього, російські окупанти звели лінію протитанкових укріплень на Ак-Монайському перешийку, який з’єднує Керченський півострів з основною частиною Криму. Загороджувальні залізобетонні піраміди, відомі як «зуби дракона», висотою понад півтора метра встановлені у три ряди.

«Зуби дракона» на Ак-Монайському перешийку в окупованому Криму, березень 2023 року Фото: RFE/RL

***

Кримський оператор «Міранда-медіа», який вже забезпечує доступ до кабельного інтернету на тимчасово окупованій Запоріжчині, стане єдиним оператором зв’язку на зайнятих територіях Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей.

***

ІІ Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

***

Суд у Німеччині оштрафував компанію, яка допомогла РФ будувати Керченський міст, за порушення санкцій. За даними обвинувачення, між 2016 та 2017 роками німецька компанія продала Росії гідравлічний молот, який використовувався для будівництва Керченського мосту у той час як санкції Європейського Союзу забороняли економічні операції з анексованою територією.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter